طحال اندامی است که مرکز ذخیرهسازی سلولهای قرمز خون در بدن است و بسیاری از سلولهای سفید یا سلولهای مبارزه کننده با بیماری در آن نقش فیلتر کننده خون را بر عهده دارند. در صورتی که پزشک تشخیص دهد شما دچار نارسایی عملکرد یا مشکلات طحال شدهاید، ممکن است نیاز به عمل جراحی برای کاهش علائم مشکل و ترمیم آسیبدیدگی وجود داشته باشد.
با وجود اعمالی كه طحال انجام می دهد باید گفت که فعالیتهای این عضو در افراد بالغ، توسط اعضای دیگر، نظیر كبد و مغز استخوان هم قابل انجام است، بنابراین برداشتن طحال در بزرگسالان، معمولا عارضه عمدهای ایجاد نمیكند.
طحالبرداری یا اسپلنکتومی نوعی عمل برداشتن طحال به کمک جراحی میباشد.این نارسایی های طحال می تواند پرکاری طحال،تشکیل لخته خونی،سرطان طحال،پارگی خود به خود طحال،بزرگ شدن طحال و...باشد.
جراحی برداشتن طحال (اسپلنکتومی)
دو روش مختلف برای این جراحی مورد استفاده قرار میگیرد که عبارت از جراحی باز سنتی با ایجاد یک شکاف کامل بر روی بدن و جراحی لاپاراسکوپی است که در آن برای برداشتن طحال چند شکاف بسیار کوچک روی بدن ایجاد میگردد.
جراحی باز طحال
برای انجام عمل جراحی باز از شکافهای با طول ۴ تا ۵ اینچ استفاده شده و جراح میتواند به صورت مستقیم کل ناحیه تحت درمان را مشاهده کند. علاوه بر این در صورتی که طحال به شدت دچار آسیبدیدگی شده باشد، احتمالاً بهتر است از عمل جراحی باز برای برداشتن طحال استفاده شود تا به این ترتیب جراح بتواند دید بهتری نسبت به ناحیه تحت درمان داشته و خونریزی ایجاد شده در اندامها را سریعتر از روش لاپاراسکوپی کنترل کند.
جراحی لاپاراسکوپی طحال
معمولاً به نسبت جراحی بازپنج شکاف کوچک ۲ تا ۳ سانتیمتری در ناحیه سمت چپ زیر دندهها ایجاد میگردد. جراح از طریق این شکافها یک لاپاراسکوپ را به بدن بیمار وارد کند. از سایر شکافهای ایجاد شده به این منظور برای وارد کردن ابزارهای جراحی و خارج کردن طحال استفاده میشود. در طول عمل جراحی، جراح فضای داخل بدن بیمار را با دوربین مشاهده میکند، زیرا در این شرایط به خاطر کوچک بودن شکافها امکان مشاهده مستقیم محل تحت درمان توسط جراح وجود ندارد.
بهبودی پس از عمل جراحی اسپلنکتومی در بین افراد به شدت متفاوت میباشد، زیرا دلیل انجام این عمل جراحی در بین آنها متفاوت است. به هر حال صرف نظر از دلیل انجام این عمل جراحی، هنگامی که بیمار از حالت بیهوشی خارج شود، ممکن است مقداری درد در سمت چپ ناحیه شکم خود داشته باشد